Hoe het begon

Vergeten Fruit is ontstaan vanuit de verbazing dat zoveel mensen fruitbomen in hun tuin hebben en dat er zo weinig met het fruit gedaan wordt. Het blijft hangen of rot weg. Tijd voor actie dus. Juist nu, in een tijd waarin onze voedselvoorziening steeds vaker een (kritisch) onderwerp van vele gesprekken is: we halen ons fruit van ver, gezond voedsel vinden we duur en we weten steeds minder over de herkomst van ons voedsel.

Wat is de opbrengst van Vergeten Fruit?

Minder voedselverspilling

Door het ‘redden’ van de niet-geplukte vruchten en er een goede bestemming aan te geven levert Vergeten Fruit een bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling.

Bevorderen van mentale & fysieke gezondheid

Samen plukken en verwerken van het geredde fruit draagt positief bij aan de gezondheid van mensen. Vergeten Fruit stimuleert ontmoeting en het maken van nieuwe contacten. Mensen zijn actief buiten bezig, komen daardoor dicht(er) bij de natuur, het is vaak een fijne manier om het hoofd leeg te maken.

Stimuleren van lokale en eerlijke voedselvoorziening

Vergeten Fruit plukt, verwerkt en verdeelt het fruit zo lokaal mogelijk. En kiest ervoor om samen te werken met sociale en duurzame initiatieven en organisaties waar het fruit goed terecht komt. Op dit moment gebeurt dat vooral vanuit Tilburg en omgeving.

Rosemarijn

Mijn naam is Rosemarijn van de Wiel, ik ben 29 jaar oud en woon in Tilburg. Ik ben geen stilzitter en probeer in alles wat ik doe mijn passie te volgen. Wat die passie dan is? Ik wil graag een positieve bijdrage leveren aan de manier waarop wij oud worden, met leefstijl als belangrijk speerpunt. Deze gedrevenheid is ontstaan tijdens mijn opleiding International Lifestyle Studies en Master Crossover Creativity, en door ervaringen in mijn dagelijks leven alleen maar groter geworden. Ik richt me dan ook graag op onderwerpen op het gebied van voeding, gezondheid, leefstijl, preventie en (ouderen)zorg. Daarin beweeg ik mezelf als sociaal ondernemer, onderzoeker én ontwerper die streeft naar het maken van impact.

In 2019 besloot ik daarom met ‘Vergeten Fruit’ te starten en van ‘denken naar doen’ te gaan met de ideeën en signalen die in mijn hoofd rondgingen. Met dit initiatief wil ik daadwerkelijk iets goeds doen voor mens en milieu in de hoop daarmee anderen te inspireren en bewust te maken dat dit ook klein en dichtbij huis kan. Zo wil ik hen meegeven wat ik door dit initiatief ervaar: bijzondere ontmoetingen, creativiteit, een manier om met m’n handen bezig te zijn en uit mijn hoofd gaan.

Naast deze passie kan ik ook erg genieten van een wandeling door de bossen, (droog)bloemen & planten, de zon (vitamine D), rondstruinen op een antiekmarkt, fotograferen en de geur van versgebakken brood.